Musikkforlagets rolle

Musikkforlagene jobber i krysningspunktet mellom det kunstneriske og kommersielle, det vil si der hvor rettigheten til utnyttelse av opphaverens arbeid får en økonomisk verdi. Det er disse verdiene hele musikkbransjen og kulturlivet er bygget på. Gjennom utvikling og forvaltning av musikkrettigheter for opphavere, bidrar musikkforlagene til store kommersielle verdier i andre bransjer (f.eks. servicenæring, markedsføring og media).

 

ADMINISTRATIV ROLLE
Her fokuserer musikkforlagene på temaer som er verdifulle for våre medlemmer. De jobber med f.eks. verksregistrering og innsamling av vederlag, tracking av åndsverk i utlandet med konsertrapporter og avregninger, og klarering av låter (sync, samples, re-writes, ideelle rettigheter).

De søker også tilskuddsordninger, kan tilby stipender, og kan bistå opphavere med søknadsskriving.

 

KREATIV ROLLE
Som en artist eller låtskriver kan man møte på utfordringer, og forlag kan bidra med hjelp til der det trengs. De kan hjelpe til med utvikling (tekst, låtskriverkurs, bransjekunnskap o.l.), co-writing, briefs (skrive for hvem; hva vil de ha?), og pitching av låter til artister.

 

POLITISK ROLLE
Politisk arbeid i musikkforlagene skjer gjennom Musikkforleggerne og representasjon i TONO. Musikkforleggerne har jevnlig kontakt med andre organisasjoner som jobber med opphavere, som feks: TONO, NOPA, NFK, KOPINOR og NORWACO. Vi er også i dialog med platebransjen, konsertarrangører, kringkastere som benytter seg av verk.