Nyheter

På Sentralen 21. mars var det duket for årets Musikkforleggerpris. For tredje året på rad har Musikkforleggerprisen blitt delt ut for å hedre norske komponister, låtskrivere og forlag sitt arbeid og resultater. Prisen retter fokus mot norske opphavspersoner som er skapere av låter og verk som har bemerket seg i året som har gått. Det er foreningen Musikkforleggerne, foreningen for norske musikkforlag, som står bak prisutdelingen.

Vinnerne er opphavspersoner som er tilknyttet et norsk forlag og som har utmerket seg med fantastiske verk i 2016. Musikkforleggerne oppnevner en fagjury som kårer vinneren i hver kategori. Juryen for Klassisk/Samtidsmusikk kategoriene har bestått av Asbjørn Schaathun, Ida Habbestad og Morten Lindberg. Juryen for populærmusikk kategoriene har bestått at Sveinung Rindal, Adiele Krüger Arukwe og Audun Molde. Det ble utdelt priser i fem kategorier under gårsdagens utdeling på Sentralen.

Konferansier: Hanne Sørvaag.

Trofeene og diplomene er designet av Paal Ritter Schjerven, fotograf er Michael Ray Vera Cruz Angeles.

 

ÅRETS VERK – POPULÆRMUSIKK

«Kan du lære mæ»

Jesper Borgen, Kristian Kristensen og Magnus Bertelsen

Warner/Chappell Music Norway og Obel

Juryens uttalelse:

«Kan du lære mæ» kombinerer ulike låtskrivertradisjoner på en original og vellykket måte. Låten fanger oppmerksomheten og holder på den, med dynamisk og original oppbygning. Den har bredde og dybde gjennom ulike kompositoriske elementer som kombineres. Melodilinja topper det hele med stort omfang og uttrykksregister, og med poetisk bruk av det norske språket. Den har en tydelig identitet og framstår som et musikalsk statement.

 

ÅRETS VERK – KLASSISK/SAMTIDSMUSIKK

«Chronotope»

Bjørn Kruse

Norsk Musikforlag

Juryens uttalelse:

Årets verk – Klassisk/Samtidsmusikk er et modig partitur som på sin stillfarne måte lar elementene bre seg ut over tid. Over, rundt og i dette, har vi solisten hvis idiomatisk utformede solostemme alltid virker å være søkende etter å uttrykke kjernen av all kommunikasjon: nemlig dialog eller samtale; En samtale som gir forestillinger om tid og rom hvor minnet om det som var og forventingene om det som kommer kan berike det lyttende øyeblikket. Bjørn Kruse har på denne bakgrunn skapt et mangefasettert verk og viser i dette det fineste og kanskje det eneste man kan vise som komponist; nemlig en annen måte å være det på.

 

ÅRETS GJENNOMBRUDD – POPULÆRMUSIKK

Julie Bergan

Warner/Chappell Music Norway

Juryens uttalelse:

«Arigato» ble en stor hit og et gjennombrudd for Julie Bergan, skrevet i samarbeid med Kid Joker, Linnea Martinsson og Simon Stromstedt. Som låtskriver og artist viser Bergan en holdning og et tøft uttrykk som skiller seg ut. Også i et kjønnsperspektiv hvor hun tekstlig og uttrykksmessig utfordrer, både i «Arigato» og i «Attitudeproblem remiks», med en ung målgruppe. Hun viser konsistens og egenart i måten hun kombinerer å være artist og låtskriver.

 

ÅRETS GJENNOMBRUDD – KLASSISK/SAMTIDSMUSIKK

Øyvind Moe

Norsk Noteservice

Juryens uttalelse:

Særlig et verk kunne juryen raskt samle seg om å utrope til å støtte svært godt oppunder opphavsmannens kandidatur til prisen for ”Årets gjennombrudd – Klassisk/Samtidsmusikk”. Verket er uvanlig velkomponert og en sjeldenhet innenfor sjangeren i og med at det fremstår som både mangelaget og sømløst. Verket fremstår som både originalt og morsomt – med en underfundig humor. Verket har allerede har funnet sin plass i repertoaret, bl.a. gjennom å bli plukket ut som pliktnummer ved ”European Championship for Wind Orchestras” i Utrecht i 2016. Men aller mest har verket skapt store forventinger i juryen om hva som måtte komme.

 

ÅRETS OPPHAVER – POPULÆRMUSIKK

Jesper Borgen

Warner/Chappell Music Norway

Juryens uttalelse:

Jesper Borgen viser imponerende bredde i låtmateriale og valg av samarbeidspartnere, hvor ulike uttrykksformer behandles med respekt og nysgjerrighet. Han viser øye og øre for å skape musikk som treffer et bredt publikum, uavhengig av sjanger. Han viser faglig kunnskap og behersker håndverket, og leter etter kvalitet på artistens og musikkens egne premisser. Han jobber på en måte som har tråder tilbake til mange «hitfabrikker» i pophistorien. Borgen vant samme pris for to år siden, men utviklingen i hans karriere og hans produksjon er så betydelig at han peker seg klart ut som vinner også i 2017.

 

ÅRETS OPPHAVER – KLASSISK/SAMTIDSMUSIKK

Marcus Paus

Norsk Musikforlag

Juryens uttalelse:

Med sin ustanselige og nesten febrile aktivitet er årets prisvinner på mange måter en selvskreven gjest på enhver liste over kandidater til musikkforleggernes pris ”Årets opphaver”. Hvert år. Når juryen finner det betimelig å gi ham denne oppmerksomheten nettopp i år, er det fordi 2016 – selv for den ustanselig produktive – har vært et uvanlig fruktbart år. Med bokførte 13 nyskrevne opus og et vell av premierer er han et eksempel til etterfølgelse for Nye Norge, hvor aktivitet og produktivitet må komme fra andre områder enn oljesektoren. Som representant for en ny komponistgenerasjon plukker han villig fra både historiens og samtidens musikalske koldtbord, men nysgjerrigheten og uttrykksviljen er det i juryens øyne aldri noen tvil om.

 

Musikkforleggerprisen er støttet av NOPA og NKF.

So, what do you think ?